donderdag 29 september 2016

Linzenburgers vegan

linzenburgers
Onlangs heb ik lekkere vegan linzenburgers klaargemaakt, eigenlijk heb ik zo maar iets in elkaar geflanst met linzen en groenten die ik op dat ogenblik ter beschikking had. Ik wou geen dierlijke producten gebruiken dus heb ik de burgers niet met eieren en kaas gemaakt. Niet dat ik geen vlees of zuivelproducten eet, maar toch zeker 3 a 4 dagen per week eten we volledig veganistisch en dat bevalt ons eigelijk heel goed. Met wat ik de vegan linzenburgers dan wel heb gemaakt, dat zie je hieronder.

Ingredienten voor de vegan linzenburgers

  • 120 gram droge linzen
  • 2 grote uien
  • 3 knoflooktenen
  • 2 middelmatige wortels
  • halve middelmatige courgette of 1 kleine courgette
  • olijfolie
  • kekererwtenmeel of linzenmeel
  • paar takjes verse bladpeterselie
  • laurierblad
  • versgemalen zwarte peper
  • lievelingskruiden
  • zeezout fijn of grof

Bereiding van de linzen

linzen weken
  1. De avond ervoor zet je de linzen in een kom met voldoende water tot zo'n vijf centimeters boven de linzen want de linzen zullen vocht opnemen;
    linzen geweekt
  2. Daarna doe je de linzen in een pan dat mag met hetzelfde water en je doet er nog een flinke scheut gefilterd water bovenop;
  3. Breng aan de kook en voeg 1 gepelde en in stukken gesneden ajuin, een paar knoflooktenen, laurierblad, versgemalen zwarte peper en zout toe naar smaak;
    linzen koken
  4. Laat koken tot de linzen gaar zijn, bij mij is dit ongeveer een half uurtje, maar dat hangt af van de soort linzen die je gebruikt;
  5. Giet alles door een zeef en vis er het laurierblad uit, bij mij is deze keer het water helemaal opgenomen dus ik hoef deze niet door een zeef te gieten;
    linzen gaar gekookt
  6. Doe in een blender en mix totdat de helft van de linzen tot puree vermalen zijn, of gewoon met je mixer op de hoogste stand. Indien je linzen super zacht zijn en het water helemaal is opgenomen kun je ook gewoon een aardappelstamper gebruiken om deze fijn te malen;
    linzen fijnstampen
  7. Zet apart en laat afkoelen.

Bereiding van de linzenburgers

  1. Snij de ui en de knoflook fijn;
  2. Doe olijfolie in een pan en voeg er de ui en knoflook aan toe. Laat deze op een middelmatig vuur lichtjes fruiten;
    ui en knoflook fruiten
  3. Voeg nu de fijngesneden wortelen, courgette, lievelingskruiden en zout toe en laat alles beetgaar worden met het deksel op de pan. Ik gebruik hier versgemalen zwarte peper, 1/2 theelepel komijn, 1/2 theelepel garam masala en extra gemberpoeder;
    groenten fijn snijden
  4. Laat nog eventjes pruttelen zonder het deksel op de pan zodat het meeste vocht kan verdampen;
  5. Nu de groenten fijn mixen en deze in een kom laten afkoelen;
    groenten mixen
  6. Daarna voeg je de gemixte groenten en fijngesneden peterselie bij de linzen en roer je alles goed om;
  7. Zodat alles goed aan elkaar blijft kleven kan je er een paar lepels kekererwtenmeel of linzenmeel aan toevoegen, of allebei;
    kekererwtenmeel toevoegen
  8. Laat enkele uren afkoelen in de ijskast of gedurende de hele nacht;
    mix vegan linzenburgers klaar om af te koelen
  9. Vorm balletjes van het mengsel en druk deze plat. Breng de linzenburgers in vorm met je handen;
  10. Bak deze allemaal tegelijk want je kunt deze linzenburgers prima invriezen voor later.
    bakken vegan linzenburgers
Je kunt i.p.v. courgette en wortelen ook andere groenten gebruiken die je op dit ogenblik in je tuin of ijskast hebt, maar ui en knoflook doe ik er wel elke keer bij. Of wanneer je kekererwten over hebt van de dag ervoor, dan kan je deze gebruiken i.p.v. de linzen. Lekker makkelijk.

En zelf meel maken van kekererwten of linzen is helemaal niet moeilijk indien je beschikt over een hele goede blender, of misschien heeft je vriendin of één of ander familielid die wel en mag je die eens lenen. Zelf je eigen meel maken is veel goedkoper dan kant en klaar in de winkel te gaan kopen! Maar ieder zijn meug natuurlijk :-)
v.l.n.r. cocosmeel, kekererwtenmeel, linzenmeel, rijstmeel

Tot later en veel buitenplezier!
Gertrude van Le Potager Heureux!

1 opmerking:

Hilde VdB zei

Wooow,dankjewel voor het recept!!!! 🙏🙏🙏🌿🌿🍀🍀🤗🤗