maandag 7 november 2016

Recept: Rode Bieten opleggen, zoetzuur

Zoetzure rode bietjes
We hebben voor het eerste jaar hier in Frankrijk tamelijk veel rode bieten in onze groentetuin. Het is één van mijn lievelingsgroenten en ik zaai dit dan ook om de veertien dagen zodanig dat er een constante toevoer is van dit lekkers. We eten ze niet alleen gestoofd met ajuin, maar ik maak er ook een heerlijke zoetzure relish van.

Ingrediënten Zoetzure Relish van Rode Bieten



  • 1 1/2 kilo verse rode bieten
  • 1 1/2 soeplepel fijne rietsuiker
  • 1/2 kilo sjalotten of rode ui
  •  650 ml appelazijn of witte wijnazijn
  • 1/2 kilo rietsuiker
  • zakje met kruiden

Bereiding Zoetzure Relish van Rode Bieten

rode bieten relish

  1. Indien de rode bieten uit de tuin komen, spoel deze dan zeer goed af met water en schrob ze zodat alle aarde verdwenen is;
  2. Doe ze daarna in een grote kookpot samen met 1 1/2 soeplepel fijne rietsuiker en voeg water toe tot de bieten helemaal ondergedompeld zijn;
  3. Kook de rode bieten nu gedurende ongeveer 1 uur of tot deze helemaal zacht en doorkookt zijn. Neem ze uit hun kookvocht en laat ze ietsje afkoelen vooraleer je de schil verwijdert en in kleine vierkantjes snijdt of ze fijn raspt;
  4. Doe nu de fijngesneden sjalot of rode ui samen met de azijn in een kookpot en stoof deze 10 minuten op een middelmatig vuur;
  5. Voeg daarna de in stukjes gesneden rode bieten toe, het zakje met kruiden (ik gebruik hier komijn, zwarte peperbollen, stukje gember, 1kruidnagel en korianderzaden naar smaak) en de overige rietsuiker toe. Zet op een middelmatig vuur en blijf goed roeren tot alle suiker is opgelost, laat 5 minuten koken maar blijf af en toe roeren;
  6. Zet nu het vuur op een laag pitje en kook de rode bieten relish gedurende 40 à 45 minuten of totdat deze is ingedikt;
  7. Verwijder het kruidenzakje en doe de zoetzure rode bieten in vooraf gesteriliseerde bokalen, zet deze een half uurtje op hun kop en laat ze daarna nog 24 uur op dezelfde plaats afkoelen. Plaats er een etiket op zodat je weet wanneer je deze hebt klaargemaakt;
  8. Ik laat de zoetzure bieten relish nog een maand trekken vooraleer ik deze oppeuzel. Na opening wel in de ijskast bewaren!

Deze rode bieten relish kun je gebruiken bij curry's, met geitekaas of notenkaas, op de boterham met rauwe ham.... bij alles wat jij eigenlijk lekker vindt! Maar eenmaal je dit zelf hebt gemaakt, wil je niks anders meer. Rode bietjes, ze zijn zoooo lekker!

Groetjes en tot het volgende recept!
Gertrude van Le Potager Heureux

1 opmerking:

Bianca van Dalen zei

Bietjes zijn lekker, maar die gevulde weckpotjes zien er altijd zo gezellig uit. Bijna zonde om op te eten!